Iskoristite Miholjsko leto da prizovete ljubav u svoj život

Print

Oktobar je blagodatni mjesec sa dobrim vibracijama i treba ga što bolje iskoristiti. Ovaj mjesec je jako pogodan za sve bračne parove koji žele potomstvo kao i za one osobe koji planiraju svoj biznis ili bilo koji drugi posao.

Oktobar nam sam po sebi donosi početak svetovnog mira pred nastupajuću zimu. Domaćini pripremaju ogrijev, a domaćice prave zimnicu kako bi predstojeću zimu proveli što ugodnije i bolje.

Oktobar je i mjesec ljubavi, tolerancije i opraštanja, stoga trebamo priznati da volimo one osobe koji su pored nas, ali isto tako da kažemo DOSTA onim osobama koji nam nisu doprinjeli ništa u predhodnom periodu.

Savjetujem da svi imamo ljubav prema svima jer mržnja i ljubomora nisu donijeli ništa dobro nikome. Evo kako neki narodi u Evropi provode dane u ovom mjesecu.

Marijina svila

U Evropi se proljeće povezuje s mladošću, a jesen i zima sa starim ljudima, pa ukoliko lijepo vrijeme potraje i tokom oktobra, naziva se “bablje ljeto”. Kada se završe radovi u polju, žene započinju druge poslove – predu vunu, pletu džempere i tkaju.

Vjerovalo se da tim ručnim radovima i magijom, mogu da “ispletu” sudbinu. Sa tim je povezano još jedno predanje…

Pošto u Evropi ima mnogo paukova koji predu svoje mreže naročito u ovo doba godine, nošene laganim povjetarcem, niti tih mreža lako su dospijevale u odjeću ljudi na selima.

Smatralo se da je to znak sreće i blagostanja. Te niti su se još nazivale Marijina kosa ili Marijina svila, pošto su se dovodile u vezu sa Djevicom Marijom.

Prema narodnom vjerovanju, to je takođe i vrijeme kada su se okupljale vještice, a paučina se smatrala njihovom kosom. Ako bi se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke, to je bio znak da će uskoro biti venčanja..

Žito za Bogove

U Holandiji se 12. oktobra gatalo pomoću oraha. Domaćin bi uzeo jedan plod, slomio ga, pa ukoliko je vlažan, takva će biti i naredna godina. Norvežani su, da bi obezbijedili dobru ljetinu, morali umilostiviti Bogove. 12. oktobra bi skuhali kašu od žita, ukoliko se kaša pokvari za tri dana, biće loša godina, a ukoliko bude i dalje svježa, godina će biti jako plodna.

Indijansko ljeto

U Americi, ovaj period je poznat kao “indijansko ljeto”. Legenda kaže da je u šumama Sjeverne Amerike živio čarobni medvjed, koji nije, kao ostali, spavao zimi već je u to vrijeme odlazio na nebo. Svi lovci su znali za njega i žarko su željeli da ga ulove, ali bezuspješno.

Međutim, jedne godine, dva vješta lovca uspjela su da upucaju čarobnog medvjeda, ali su to platili svojim životima. Nebo se otvorilo i tamo su se vinuli medvjed, dva lovca i pas. Tako je nastalo sazviježđe velikog medvjeda ili Velikih kola.

Svake godine u vrijeme njegove pogibije, otvore se medvjedove rane i njegova krv s neba kaplje po lišću i boji ga u crvene nijanse.

Miholjsko leto

Na našim prostorima proslavlja se Miholjsko ljeto. Prema narodnom vjerovanju, jesen počinje nakon Miholjdana, 12. oktobra, a ukoliko do tog perioda vlada lijepo vreme s visokim temperaturama, kaže se da je nastupilo Miholjsko ljeto, koje, kako se smatra, predskazuje dugu i hladnu zimu. Postoji divan običaj povezan s ovim periodom.

Ukoliko je tokom godine preminuo neki domaćin, seljani bi se skupili i iši u molbu da pomognu udovici da sakupi ljetinu, što je, prema starim vjerovanjima, dobrovoljcima donosilo sreću.

Međutim, ovaj praznik nije poznat samo u pravoslavlju. I ostali narodi imaju male ritule vezane za taj datum.

Magični dani u oktobru

Kozmično – podzemne energije i kako će uticati na naše zdravstveno – psihološko polje.

Dragi moji uživajte u magičnom oktobru i puno ljubavi, tolerancije i napretka vam želim.

Slika: Lolame auf Pixabay, Tekst: Zoran Šumadinac